zondag 27 december 2015

Christmas watching


Familietradities, iedereen heeft ze en iedere familie doet het anders. Zo wordt er bij ons in de familie niet echt gevierd op kerstavond. De grote kerstfestiviteiten hebben plaats op kerstdag zelf en kerstavond is bij mij thuis traditioneel filmavond/dag.

Dit was dit jaar niet anders en het kijken ving al aan in de namiddag om 13.35u want toen speelden ze op ARD Die Feuerzangenbowle, een Duitse kerstklassieker die ik ein-de-lijk eens helemaal kon bekijken.

De film stamt al uit 1944, is dan ook in zwart/wit en vertelt het verhaal van (Jo)Han(ne)s Pfeiffer die bij een vriendentreffen rond een kom Feuerzangenbowle (denk: Glühwein maar 1000x lekkerder) moet toegeven dat hij nooit van het schoolleven heeft mogen genieten omdat hij een privéleraar had. Zijn vrienden sporen hem aan om undercover in een Gymnasium aan de lessen deel te nemen en een heleboel kwajongensstreken uit te halen. Wat ook gebeurt.

Het is een redelijk brave en tamme film, de streken die de leerlingen uithalen zijn nog tamelijk netjes te noemen, maar als kerstfilm is dit zeker zijn reputatie waard, ik heb er van genoten!

Daarna hield ik mij onledig met een aantal blogberichten schrijven (hier en hier) om dan tegen 18.00u te beginnen aan een Star Warsmarathon.

I, II en III moeten wachten op een ander keertje, niets verloren ook...
Voor wie het nog niet weet (in welke grot heeft die gezeten?): Episode VII: the force awakens kwam op 16/12 in de zalen en ter voorbereiding - nee, ik heb hem nog altijd niet gezien!! - nam ik mij voor om de originele drie films (IV, V en VI) nog eens na elkaar te bekijken.

En wat blijkt? Mijn oordeel van toen ik 12 was, blijft overeind: A new hope is heel leuk, The empire strikes back is simpelweg de beste en Return of the Jedi is eigenlijk een beetje onnozel met - vooral - de Ewoks.

Dan nog even dit: Jasmijn Cherubijn wou uit vrije wil de eerste film bekijken (ongelooflijk voor iemand die totaal niet aan het genre is) en vond hem wonder boven wonder goed verteerbaar. Maar prinses Leia een arrogante trien vinden en "ik voel een beetje sympathie voor Darth Vader"? Nee, écht niet...

©Jeffrey Brown


Geen opmerkingen:

Een reactie posten