woensdag 12 juli 2017

Had meneer nog iets gewenst? - Hubert en Virginie Augustin


Blloan, 2017
96 p.
Vertaald uit het Frans: Monsieur désire?

Een strip die ons het leven upstairs en downstairs leert kennen. Leert kennen? Dat hebben we natuurlijk al allemaal lang en breed gezien op tv (Downton Abbey, Upstairs Downstairs) en in films (The remains of the day, Gosford Park), dus zo nieuw is het ook niet.

Waar ligt dan de waarde van deze strip? Simpel: de aanpak is anders dan anders.

Je hebt de jonge lord Edward, die een zo losbandig mogelijk leven leidt en zich van god nog gebod iets aantrekt en daarnaast het eenvoudige dienstmeisje Lisbeth, die een dagtaak heeft aan het poetsen van de mansion.

Maar dan wordt op een nacht lord Edward, bewusteloos en onder het bloed, naar huis gebracht door zijn koetsier en Lisbeth ontfermt zich over hem.

Is het uit dankbaarheid of enig andere beweegreden dat Edward haar dan als een soort biechtmoeder gaat zien? Wie weet het, maar vanaf dan moet Lisbeth zijn roekeloze verhalen aanhoren, zonder dat hij een vinger naar haar uitsteekt. En voor zijn doen is dat uitzonderlijk want lord Edward werpt zich op alles wat een rok aan heeft, mooi of lelijk, jong of oud.

Lisbeth omschrijft zichzelf als een lelijk eendje, iemand waar geen enkele man naar omkijkt en haar relatie met lord Edward lijkt dit te bevestigen.

Natuurlijk gaat dit alles niet onopgemerkt voorbij en vooral de huishoudster en de butler kunnen het niet hebben dat de lord aan een eenvoudig dienstmeisje zijn diepste zielenroerselen opbiecht. Dit blijft dus niet zonder gevolgen...

De tekenstijl van Virginie Augustin is zwierig, zwieriger dan je van de cover van de strip zou afleiden, en past wonderwel in deze Victoriaanse wereld van onderdrukt verlangen en schaamteloosheid (dit laatste enkel als je een titel en veel geld hebt).

Lisbeth zal uiteindelijk haar lot in eigen handen nemen - ongezien voor een vrouw van die tijd - en je kan enkel maar met een goedkeurende glimlach het boek sluiten.

Vier sterren voor dit toch verrassende album.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten