zaterdag 15 juli 2017

Goede dochter - Karin Slaughter


Harper Collins, 2017
510 p.
Vertaald uit het Engels: The good daughter


Een nieuwe Karin Slaughter is altijd een feestje, en voor mij nog meer als het een op zichzelf staand boek betreft, want met haar Grant County boeken zit ik hopeloos achter...

Goede dochter is een lijvig boek geworden over een school shooting, maar eerst krijg je een andere gruwelijke gebeurtenis te verwerken. En deze proloog op zich is al een prachtig staaltje van Slaughters kunnen.

We krijgen het gezin Quinn te zien, zonder vader Rusty want die is aan het werk, op een van de eerste dagen dat ze in hun "nieuwe" huis wonen aangezien het vorige is afgebrand. Een brand die werd aangestoken als gevolg van Rustys werk: hij is advocaat en verdedigt keer op keer moordenaars, verkrachters en ander uitschot, en krijgt hen vrij, waardoor de nabestaanden van de slachtoffers compleet over de rooie kunnen gaan - vandaar de brand.

Zijn twee dochters, Samantha (Sam) en Charlotte (Charlie), proberen er het beste van te maken, maar het huis is oud en gammel, ze hebben enkel de kleren aan hun lijf en moeder Gamma drijft haar dochters zoals altijd tot het uiterste.

En dan staan er opeens twee gemaskerde mannen in hun keuken, wordt Gamma vermoord en worden de meisjes opgejaagd in de bossen, waarbij Sam ook een kogel in haar hoofd krijgt...

Het boek verspringt daarna meteen naar 28 jaar in de toekomst, waar Charlotte eveneens advocate is, maar niet zoals haar vader de onderbuik van de maatschappij verdedigt. Ze woont nog steeds in het kleine stadje van haar jeugd, deelt een kantoorgebouw met haar vader en haar man heeft haar net verlaten omdat hij het niet meer uithoudt bij haar.

We hebben op dat moment nog niet eens de gebeurtenissen uit de proloog verwerkt, als er zich opnieuw een tragedie voordoet: Charlie, die een one night stand had met een leraar van de lagere school, komt zijn gsm terugbrengen op school als er zich daar een drama ontketent: een tienermeisje schiet er de directeur en een klein meisje neer. Rusty is er als de kippen bij om het tienermeisje te gaan verdedigen want hij denkt dat er meer aan de hand is.

Goede dochter is op zich niet echt een thriller te noemen, hoewel er natuurlijk heel wat gruwelijkheden in voorkomen. Nee, dit is eerder een familiestudie met spannende elementen. De relatie tussen de leden van de familie Quinn staat centraal, hun fouten, leugens en halve waarheden. Geleidelijk aan kom je meer te weten van wat zich eigenlijk allemaal heeft afgespeeld op die fatale nacht 28 jaar geleden.

Je zit hier niet de hele tijd op het puntje van je stoel, maar het boek leent er zich zeker toe om door te blijven lezen. Ik deed er 14 dagen over, maar las tussendoor nog een pak andere boeken en strips (zoals dat gaat bij mij). Waarmee ik wil zeggen dat Goede dochter echt wel een boek is waar je doorheen vliegt.

En hoewel ik het boek "slechts" 3 sterren gaf, heeft Karin Slaughter terug een pageturner van jewelste geschreven. Lezen dus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten