donderdag 25 mei 2017

Shelter - Jung Yun


Picador, 2016
328 p.

Kyung Cho, een jonge universiteitsprofessor van Koreaanse afkomst, woont met zijn vrouw Gillian, van Iers-Amerikaanse afkomst, en hun zoontje Ethan van vier fel boven hun stand. Ze zitten diep in de schulden en op de ochtend dat er een immobiliëndame langskomt om hun huis te bekijken, strompelt er een naakte vrouw hun achtertuin in...

De naakte vrouw blijkt Kyungs moeder Mae te zijn en al gauw wordt duidelijk dat er bij Kyungs ouders iets vreselijks gebeurd is...

Uit noodzaak neemt hij zijn ouders in huis en de spanningen lopen al gauw heel hard op. Hierdoor duikt Kyung, die al niet echt stabiel meer was, in een neerwaartse spiraal waarbij alles wat er in zijn jeugd thuis misliep naar boven komt borrelen.

In de roman volgen we dus een hoofdpersonage dat nog steeds lijdt onder wat hem als kind is aangedaan en wat hij toen gezien heeft. Zijn vader was een spectaculaire bruut naar zijn moeder toe en die werkte dat dan uit op Kyung. Nu zijn ouders bij hem in huis wonen, blijkt zijn zoontje naar zijn grootvader te trekken als een magneet en de twee lijken een opperbeste verstandhouding te hebben. Iets waar Kyung als kind alleen maar van kon dromen. En hij zou er alles voor doen om die twee uit elkaar te halen.

Maar ook zijn moeder blijkt niet helemaal te zijn wie hij dacht. Het brave onderdanige vrouwtje had blijkbaar zelf plannen met de rest van haar leven en wanneer die plannen in het gedrang komen, ziet zij maar één oplossing...

Shelter is een roman die van de ene zware scène in de andere rolt, er is bijna geen ruimte om op adem te komen, net zoals Kyung en je kan alleen maar meegaan in zijn reis naar aanvaarding en berusting. Maar voor hij tot dat punt komt, moet hij nog heel wat doorstaan.

Het boek stond al lang op mijn te lezen lijstje, zeker na alle lof die het kreeg toegezwaaid op booktube en ik ben blij dat ik het uiteindelijk gelezen heb.

Kyung is een personage waar ik mij serieus mee kon vereenzelvigen. Al die opgekropte en nooit aangekaarte gevoelens en verwachtingen kwamen heel geloofwaardig over. En net dat is wat sommige mensen er zo ongeloofwaardig aan vonden. Maar misschien zijn dat mensen die een hele happy kindertijd hebben beleefd en die niet kunnen of willen inzien wat mishandeling - op welke manier dan ook - met een mens en een kind kunnen doen.

En dat is juist de kracht van dit boek.

Vier sterren zonder meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten