zondag 16 februari 2020

Queenie - Candice Carty-Williams


Trapeze, 2019
392 p.
(Nog) niet vertaald

Queenie wordt ons voorgeschoteld als een "zwarte Bridget Jones" en ja, tot op een bepaalde hoogte kent het verhaal wat overeenkomsten met het boek van Helen Fielding, maar het is eigenlijk nog zoveel meer...

Queenie is een twentysomething in Londen die bij een magazine werkt en haar leven rond zich uiteen ziet vallen: haar vriendje Tom wil een pauze inlassen in hun relatie en op het werk draait het ook niet allemaal even vlotjes. Ze moet verhuizen omdat hun appartement van Tom is en na dit alles stort ze mentaal in elkaar.

Queenie is daarnaast een zwarte vrouw van Jamaicaanse afkomst en dit brengt zijn eigen problemen met zich mee. Ze voelt zich in de Britse maatschappij nooit voor vol aanzien en dat blijkt ook duidelijk in de relaties die ze na Tom heeft: geen enkele man ziet in haar relatiemateriaal, ze is er enkel om te gebruiken voor seks en hoewel ze zelf heel wat issues met zwarte mannen heeft, ontwijken die haar en zien ze haar meestal zelfs niet eens staan. Wanneer ze op haar werk het thema van #blacklivesmatter wil aankaarten voor een artikel, wordt dat afgeketst omdat het nut daarvan niet wordt ingezien. Kan ook moeilijk, ze is een van de weinige gekleurde medewerkers op kantoor en al helemaal de enige zwarte...

Ik had even moeite om in het boek te komen, ook al omdat het leven van een zwarte Londenaar die voor een magazine werkt niet meteen mijn levenswereld is. Maar eens ik aansluiting vond bij het verhaal, wou ik gewoon weten hoe het verder afliep. Queenies worstelingen zijn naast dagelijkse kost voor een zwarte lezer, ook universeel genoeg om door iedereen geapprecieerd te worden.

Queenie neemt ook heel wat "slechte" beslissingen die heel herkenbaar zijn en passen in de vergelijking met Bridget Jones. Maar wat het boek heel levensecht maakt, zijn haar relaties met haar beste vriendinnen. Ze heeft er drie: de strijdvaardige Kyazike die het steeds voor haar opneemt, haar collega Darcy die haar vertrouwenspersoon is en Cassandra, een hooghartige joodse meid, waarvan Queenie eigenlijk niet weet waarom ze haar vriendin is. En zelfs dat laatste is iets wat we ons allemaal wel eens afgevraagd hebben.

Blij dus dat ik dit boek gelezen heb.

3.5 sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten