donderdag 8 september 2016

In een donker donker bos - Ruth Ware


Luitingh-Sijthoff, 2016
318 p.
Vertaald uit het Engels: In a dark, dark wood

Aanbevelingen voor boeken zijn altijd gevaarlijk en durven mensen ook op een verkeerd spoor zetten. Deze In een donker donker bos wordt aanbevolen voor mensen die Het meisje in de trein en Gone girl fantastisch vonden. Twee problemen: Gone girl heb ik niet gelezen en spreekt mij ook niet aan en Het meisje in de trein vond ik pure bucht... Waarom ik dit boek dan ter hand genomen heb, mag een raadsel heten.

Maar als ik er één ding van mag zeggen: het is duizend keer beter dan Het meisje in de trein (wat op zich niet zo moeilijk is)!

Leonora Shaw - Nora voor de vrienden, maar in haar jeugd bekend als Lee - krijgt op een dag een uitnodiging voor het vrijgezellenfeest van Clare, die ze al 10 jaar niet meer heeft gezien. Ze twijfelt heel hard of ze wel zal gaan - ze is nota bene niet eens uitgenodigd voor het huwelijksfeest - maar een andere vriendin, Nina, weet haar te overtuigen om toch samen te gaan.

Het vrijgezellenfeest wordt georganiseerd door Flo, die het huis van haar tante ter beschikking krijgt om er een gezellig weekendje van te maken. Dit huis, dat bijna volledig uit glaspartijen bestaat, staat midden in een bos, ver van alles. Er is ook geen gsm-ontvangst en de vaste lijn laat het al gauw afweten.

Echt vrolijk gaat het er op het weekendje echter niet aan toe, want Clare blijkt nog geen haar veranderd en weet de mensen om haar heen magistraal te manipuleren, met Flo op kop. Komt daar nog bij dat Clare in het huwelijksbootje gaat stappen met James, een oud vriendje van Nora, waarmee ze ook al 10 jaar geen contact meer heeft gehad en het einde van hun tienerromance baadde in een geheimzinnige sfeer.

Wat dat geheim nu net is (want daar draait een groot stuk van de plot om), zie je al van mijlen ver aankomen, maar laat dat de pret niet drukken.

Na twee nogal rampzalige dagen in het huis, duikt Nora bebloed en vol schrammen op uit het bos. Wat is er gebeurd, van wie is het bloed en waarom kan ze zich niets meer herinneren?

Daar gaat de rest van het boek dan over, waardoor het met momenten een beetje aansleept en ook de grote conclusie op het einde duurt wat lang.

Toch heb ik het graag gelezen, het waren een paar leuke uurtjes pure ontspanning.

Drie sterren, met een neiging naar 3,5.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten