vrijdag 4 december 2020

Kijktip: Mulan - de live-action versie

Sinds vandaag is Mulan - de live-action versie - beschikbaar op Disney+, gelukkig bij ons zonder de ridicule meerkost (21.99€ maar liefst!!) die ze in sommige landen vroegen voor de "exclusieve preview" vanaf september.

En omdat ik momenteel toch niks anders te doen heb, bekeek ik hem quasi meteen.

Maar om eerlijk te zijn moet ik eerst toegeven dat ik eigenlijk totaal geen zin had om deze film te bekijken. Hij was voorzien om te verschijnen in de bioscopen en ik was er al zeker van dat ik er geen cinematrip mee ging verpesten. Geld uitgeven voor een inferieure remake? Die dan ook nog eens een knieval van Disney naar China toe was? Nope, dat ging niet gebeuren.

Het feit dat Mulan - de tekenfilm - nu niet meteen mijn favoriete Disneyfilm is, speelde ook mee in die beslissing. Het enige dat ik mij daar echt nog van herinner is het irritante draakpersonage van Eddy Murphy. Gelukkig (ja, dat meen ik) is er van Mushu geen enkel spoor in de live versie te vinden.

Doordat al zoveel mensen zo gek waren geweest om er geld aan uit te geven, circuleerden er al heel wat recensies op het internet en daar wordt telkens weer gewezen op de verschillen met het origineel (dat op zich een Disneyversie was van een eeuwenoud verhaal), op hoe slecht het geacteerd is (ok, da's wel waar) en het algemene niet-Disney gevoel dat de film uitstraalt.

Het klopt dat dit eerder een wuxia film is dan een tamme Disneyfilm, maar eens ik mij daar over had gezet en Disney uit mijn gedachten had gebannen, kon ik er meer van gaan genieten. De kostuums en weidse landschappen zijn een streling voor het oog en de onmogelijke fratsen in gevechten (een loodrechte muur oplopen bijvoorbeeld), doen aan klassiekers als Crouching tiger, hidden dragon of Hero denken. Op kinderniveau wel te verstaan.

Mij zal vooral het personage Xianniang (Gong Li, op haar 54ste nog altijd fris als een hoentje - niet eerlijk die Aziatische genen) bij blijven, een heks met gelijkaardige "krachten" als Mulan, maar die meevecht met de slechteriken en nergens te bespeuren was in de tekenfilm. Krachten, jawel, want Mulan heeft een heel sterke "chi" waardoor ze een ongelofelijke vechter kan worden. Het is de hele film "chi dit, chi dat", je zou bijna gaan geloven dat ze een Jedi is...

Het enige wat afstak in de film was die spuuglelijke regenboogkleurige en precies van plastic gemaakte feniks die Mulan overal volgt. Daar hadden ze toch wat extra dollars tegenaan kunnen gooien...

Al bij al was dit dus niet het fiasco waar ik op gerekend had, maar je mag er niet naar kijken als Mulan - de tekenfilm - met echte mensen.

Er was wel een momentje dat mij heel blij maakte: een cameo van Ming-Na Wen, die in de tekenfilm de stem van Mulan doet. Hoe en waar geef ik natuurlijk niet mee, laat het een verrassing zijn.

Heb je Disney+ in huis? Dan zou ik dit zeker een kans geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten