zondag 20 augustus 2017

Bartls Abenteuer - Marlen Haushofer


List Taschenbuch, 2015 (oorspr. 1964)
185 p.
Vertaald als: De avonturen van kater Balthazar

Enkele jaren geleden las ik Die Wand van Marlen Haushofer, een boek dat grote indruk op mij maakte en waar ik nog steeds met genegenheid aan terugdenk. Het werd dat jaar (2014) gekroond tot mijn favoriete boek en hoewel het ook verfilmd is - mét goeie kritieken - durf ik het niet aan om de film te bekijken. Schrik dat het het boek een beetje teniet zou doen...

Maar toen ik de figuur van Marlen Haushofer wat verder begon te bestuderen, zag ik dat ze een boek over een kat had geschreven. Dat móest ik gewoon lezen!

Bartls Abenteuer is eigenlijk een kinderboek, want Haushofer moest toch op de één of andere manier geld in het laatje brengen en met haar boeken voor volwassenen lukte dat eerst niet echt. Maar liet ik mij daardoor tegenhouden? Helemaal niet.

Het boek wordt helemaal uit het oogpunt van Bartl verteld, zonder dat het een sprookje met pratende katten wordt. Nee, Marlen Haushofer had blijkbaar heel goed naar het gedrag van katten gekeken, zodat ze wist hoe deze dieren in bepaalde omstandigheden reageren. Dat ze een kattenliefhebster was, kan je ook zien op foto's. Auteursportretten met katten zijn echt de beste.

Marlen Haushofer met kat.
Bartl komt als kleine kater bij een gezin met twee zoontjes terecht. Zijn naam krijgt hij omdat hij een prachtige snor heeft (Schnurrbart in het Duits), wat in het Nederlands dan blijkbaar "Balthazar" moet worden, waardoor de betekenis helemaal verdwijnt...

Hij heeft een heel gewoon kattenleven: overdag ligt hij in huis te soezen en eens de familie naar een meer landelijke plek verhuisd is, brengt hij zijn nachten in de weide aan de overkant door. Met "mama" heeft hij een speciale band, want zij geeft hem lever en laat hem 's nachts - als hij binnen blijft - op bed slapen, waarbij hij het haar heel oncomfortabel maakt. "Papa" is dan weer zijn grote held, die hij met vreugde begroet bij het thuiskomen en bij wie hij zich het meest op zijn gemak voelt. De twee jongens neemt hij er bij, omdat die nu eenmaal bij de familie horen, maar ze zijn hem een beetje te wild en vooral te luidruchtig.

Veel gebeurt er niet in het boek: Bartl leert de buurkatten kennen, waarbij de ene al wat vriendelijker is dan de andere, hij haalt stomme toeren uit waardoor hij een tijdje gevangen zit in een kelder en jaagt op muizen in de weide.

Het is duidelijk dat dit boek enkel kattenliefhebbers zal aanspreken, want als je deze beestjes haat, zal je zeker niet over het nogal monotone leven van een kat willen lezen.

Ik ben gelukkig meer dan een kattenliefhebber - zo net onder crazy cat lady denk ik - en heb van dit boek genoten. In stukjes, want het is een boek waar je makkelijk naar terug kan komen als je het een tijdje hebt laten liggen. Ik deed er dan ook bijna 2.5 maanden over om het uit te krijgen, niet omdat het niet boeiend was, maar omdat ik andere dingen eerst wou lezen.

Drie sterren voor dit leuke boekje.
Aan te raden aan iedereen met een hart voor katten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten