maandag 11 april 2016

Pride and prejudice... en ZOMBIES


Nog maar eens een biecht: de BBC-reeks Pride and Prejudice uit 1995 heeft mijn hele romantische kijk op de wereld bepaald of misschien beter gezegd: misvormd.

Een jarenlange liefdesaffaire met de reeks en het boek werd het resultaat.

Colin Firth zal voor eeuwig en drie dagen mijn ideale mr. Darcy blijven, niemand kan daar aan tippen en hijzelf mag nog opdraven in -tig films en series, hij is en blijft Darcy voor mij...

Uiteraard heb ik deze reeks op dvd, wat zou ik anders met 6 lege uren moeten doen?

En het boek van de making of, natuurlijk.
Het boek Pride and prejudice van Jane Austen is zowat het enige boek dat ik dubbel in mijn boekenkast heb staan: een Nederlandstalige uitgave, want rond 1996 werden alle boeken van Jane Austen heruitgegeven in het Nederlands (ik heb het hele rijtje), en een Engelstalige grootletterversie die ik gered heb van de bibliotheekafvoer. Beide boeken heb ik gelezen en ik heb er in elke taal evenveel leesplezier aan gehad.

In 2005 werd nog eens een poging ondernomen om het boek te verfilmen (er zijn er al ontelbare geweest) met Keira Knightley als Elizabeth Bennet en Matthew Macfadyen als mr. Darcy en hoewel ik ook een boon heb voor Matthew, kon hij toch niet tippen aan Colin. Om over Keira Knightley nog te zwijgen als Elizabeth - de horror...

En nu is er dus Pride and prejudice and zombies, een zombieparodie van het bronmateriaal.

Pride and prejudice EN zombies??? Dat moest ik zien.



Elizabeth wordt hier vertolkt door Lily James, die we ook kennen als lady Rose uit Downton Abbey en Cinderella uit de laatste Disneybewerking. Ze doet het behoorlijk ('t is ook een schoon kind) en was in mijn ogen helemaal geloofwaardig als Lizzie met dolken, zwaarden en pistolen.

Grote tegenvaller was Sam Riley als mr. Darcy. Hij heeft natuurlijk serieuze schoenen te vullen, maar zijn Darcy staat de hele tijd maar wat te grommen met een schuurpapieren stem die elke vrouw gillend op de vlucht zou doen slaan. Nee, dat was het toch niet.

Lena Headey (Cersei Lannister in Game of thrones) is hilarisch als lady Catherine De Bourgh met een ooglapje (zeker als je weet hoe dit personage er in de BBC-serie uitziet!).

Vermeldenswaardig is Douglas Booth als mr. Bingley, die het op Elizabeths zus Jane voorzien heeft. Hij moet niet meer spelen dan de pretty boy en dat doet hij met overgave.

Doordat ik het verhaal door en door ken, moest ik niet veel opletten tijdens de film. Ik wist wie de personages waren en hoe hun karakter in elkaar zit... Ik kan mij wel voorstellen dat iemand die het origineel niet kent, massa's problemen heeft met te weten te komen wie wie is en wat juist hun relatie tot de rest van de personages is. Voor mij gelukkig geen enkel probleem, ik kon mij dus volledig focussen op het "vernieuwende" aspect van de zombie-apocalyps in het verhaal. En als je dit nog niet wist van mij: gooi er zombies tegenaan en ik geef present!

Op zich is het - toegegeven - een redelijk onnozele kostuumfilm met zombies. Maar net hierdoor heb ik mij serieus geamuseerd. Hoe Lizzy bijvoorbeeld mr. Darcy een pandoering geeft wanneer hij haar een huwelijksaanzoek komt doen, is ver net zo pijnlijk als het verbale steekspel dat ze op hem afvuurt in de BBC-reeks op dat moment.
Stilistisch gezien hebben ze trouwens héél goed gekeken naar de reeks. Volledig shots komen hieruit (zelfs de vijverscène is present!), het was een feestje van herkenning voor mij.

Raad ik deze film aan iedereen aan?
Nee, dat niet. Maar als je fan bent van zowel Pride and prejudice als zombies, ben je bij deze film aan het juiste adres.
Dat was ik in elk geval.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten