dinsdag 21 december 2010

Gelezen in 2010, deel 2 : strips

Wie een beetje kan tellen weet dat 85 min 23 gelijk is aan 62 en dat is nu net het aantal strips dat ik dit jaar gelezen heb...
Naast de gebruikelijke Suskes en Wiskes, Jommekes en Kiekeboes, viel er toch wat interessants te bespeuren op literair stripvlak:

1. Blauwe pillen - Frederik Peeters


Autobiografische strip waarin Peeters vertelt hoe hij de seropositieve Cati en haar al even seropositieve zoontje leert kennen en een relatie met haar begint.
In sober zwartwit wordt het openbloeien van de relatie, de doktersbezoeken en angsten weergegeven, zonder eigenlijk somber te worden en op het einde krijg je zelfs een sprankeltje hoop.

Een prachtig verhaal kan ook in een strip verteld worden!

2. Slapend kasteel - Linda Medley


Een gezwind het kasteel ontvluchtende Doornroosje, nonnen met baarden, een pratende ooievaar en een zwangere jonkvrouw die een wel heel bijzondere baby baart, je vindt ze allemaal terug in dit Slapend kasteel. De traditionele sprookjes krijgen hier een twist en alles wordt op die manier nog zoveel leuker om te lezen.

Naar verluid is een tweede bundel op komst, ik kan al niet wachten!

3. MW (2 delen) - Osamu Tezuka


De Japanner Tezuka kon me al bekoren met zijn reeks over Boeddha en het tweedelige Ode aan Kirihito.

Hier vertelt hij over doofpotoperaties, hypocrisie in de kerk, homofobie, massavernietigingswapens en wat nog meer. Hoofdrolspelers zijn de priester Garai en seriemoordenaar Yuki, die als kind iets verschrikkelijks hebben meegemaakt en dat elk op hun manier proberen te verwerken.

Wie zich over de - voor ons dan toch - kinderlijke tekeningen kan zetten (de oorspronkelijke bladspiegel werd gespiegeld om de leesbaarheid voor ons Westerlingen wat te bevorderen), vindt hier een verhaal dat bruist van de plots en waar schuld en boete hoogtij vieren. Een aanrader.

4. Heinz van H tot Z (deel 1: H) - René Windig, Eddie De Jong


Geen stripoverzicht zonder er wat katten tegenaan te gooien...
Heinz is de heerlijk vuilbekkende en niets ontziende kater van het Nederlandse duo Windig en De jong.
In dit verzamelalbum vinden we alle gags terug die tussen 1987 en 1989 over Heinz verschenen. Lachen is een must want Heinz verzeilt in heel wat hilarische situaties. Het tweede deel E is ondertussen ook verschenen, waarschijnlijk zal die een plaatsje vinden in mijn striptop 2011...

5. In mijn ogen - Bastien Vivès


Lelijke cover, ik weet het en aanvankelijk wou ik het boek daarom ook niet lezen - maar aangezien we ons daar eigenlijk niet door mogen laten leiden, heb ik het toch eens ter hand genomen.

En wat een weelde staat er tussen de twee flappen! Het hele album wordt gezien door de ogen van een anonieme hoofdrolspeler / toeschouwer die nooit iets zegt, maar des te meer reactie uitlokt... Het meisje van de cover is het object van affectie, dat eerst bijna gestalkt, maar daarna het liefje van de anonieme blik wordt. Bizar in het begin, maar na het lezen weet je dat je iets speciaals meegemaakt hebt. Een strip om meermaals ter hand te nemen!

6. Vette bast (Blast 1) - Manu Larcenet


Manu Larcenet kende ik al van de prachtige reeks "De dagelijkse worsteling". Bij Blast draait hij een andere (teken)weg in, die wel nog steeds herkenbaar is, maar toch wat doordachter werkt, je zou zelfs kunnen zeggen: kunstzinniger.

Twee politieagenten moeten de wat vreemde Polza ondervragen in verband met een voorval met ene Carole, maar wat ze te horen krijgen heeft eigenlijk niets met deze zaak vandoen. Polza heeft zich na de dood van zijn vader (uitgemergeld als een vogel in zijn doodsbed) tot het clocharddom bekeert en gaat steeds op zoek naar een ervaring die hij de Blast noemt, waar kleuren in het rond spatten en hij kan vliegen.

Prachtig vormgegeven en in een tempo verteld waardoor je van alles kan genieten, is dit zeker één van de beste strips die ik afgelopen jaar gelezen heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten