maandag 20 december 2010

Gelezen in 2010, deel 1 : boeken

Zoals met films, was 2010 niet zo'n groot leesjaar voor mij.
De teller staat tot nu toe op 85 gelezen items, misschien komt er daar nog eentje bij, maar dan zal ik toch ferm mijn best moeten doen...

Van die 85 waren er slechts 23 romans (6 in het Duits, 2 in het Engels en 2 jeugdboeken) en daarvan waren er toch 5 die een aanbeveling verdienen:

1. De geschiedenis van de liefde - Nicole Krauss

afbeelding: dwarsligger.nl

Aan het formaat van de afbeelding is al te zien dat ik het boek als dwarsligger gelezen heb, een boekformaat dat al zo'n goed jaar bestaat en belooft dat je een boek overal kan meenemen omdat het zo'n handig klein maar tegelijk ook leesbaar formaat is.
Handig klein zijn ze zeker, qua lettergrootte zijn ze ook ok, maar het hanteren van de boekjes is wel wat anders, je moet nog steeds met je twee handen werken, iets wat ze in het reclamepraatje wel anders beweren.

Soit, nu over het boek zelf...
Drie verhaallijnen lopen door elkaar: eerst dat van de oude Leo Gursky, slotenmaker op rust die op zijn oude dag nog een boek probeert te schrijven, dan de veertienjarige Alma, vernoemd naar een personage uit "De geschiedenis van de liefde", een boek dat haar moeder aan het vertalen is en tenslotte dat van de zo goed als onbekende schrijver Zvi Litvinoff, auteur van het boek "De geschiedenis van de liefde". Oorspronkelijk staan ze los van elkaar, maar gaandeweg wordt duidelijk dat er toch een verband tussen de 3 verhalen bestaat.

Een boek dat vraagt om gelezen en herlezen te worden.

2. Een keukenmeidenroman - Kathryn Scott


Werd hier al uitvoerig besproken en behoeft dus geen aanbeveling meer.

3. Schijnbewegingen - Floortje Zwigtman


Het eerste deel uit de Groene bloem-trilogie van Floortje Zwigtman.
Dit lijvige boek vertelt het verhaal van Adrian Mayfield, 16 en klaar om het Victoriaanse Londen te veroveren. Na wat omzwervingen als kleermakerhulpje en schandknaap voor een corpulente kunstenaar, komt hij in de kringen van Oscar Wilde terecht, waar hij verliefd wordt op Vincent Farley. Deze behoort tot de betere klasse en ziet in Adrian eerst niet meer dan een model voor zijn schilderijen...

De sfeer van het Londen van het einde van de 19e eeuw wordt pakkend weergegeven, de lezer wordt bijna getransporteerd in het denken en handelen van een 16-jarige jongen en mij deed het ook wat denken aan die andere roman die zich in Victoriaans Londen afspeelt: Tipping the velvet (bij ons bekend als "Fluwelen begeerte") van Sarah Waters en dat is naar mijn mening toch het betere van de twee.

4. Mängelexemplar - Sarah Kuttner


Een Duits boek, jawohl, en één waar ik echt van genoten heb.

We volgen Karo Herrmann, eind 20 en tot voor kort alles voor elkaar. Maar dan verliest ze haar job en vervolgens ook haar vriend en vriendenkring en staat de depressie voor de deur. Langzaam kruipt ze terug uit het dal met hulp van haar therapeut en haar moeder. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, er kan ook gelachen worden, bewijs daarvan is de eerste zin van het boek: "Eine Depression ist ein fucking Event!" komende uit de mond van haar therapeut.

5. A great and terrible beauty - Libba Bray


Libba Bray begint in dit boek (vertaling: "Een verschrikkelijke schoonheid") aan haar trilogie over Gemma Doyle, 16 en opgegroeid in India maar na de tragische dood van haar moeder naar een kostschool in Engeland gestuurd. Daar leert ze al gauw een paar nieuwe vriendinnen kennen en ze verdiepen zich in de Orde, een mysterieus vrouwengenootschap dat het kwade uit de wereld moest houden.
Spannend, geheimzinnig en ook wat bekrompen aangezien het boek zich (alweer) afspeelt in Victoriaans Engeland.

De volgende delen liggen al klaar op mijn nachtkastje!

1 opmerking:

  1. "Fluwelen begeerte" vond ik ook een van de betere 'Victoriaanse' romans, net als "Vingervlug" van dezelfde auteur trouwens. Ik heb nrs 1 & 5 aan mijn lijstje 'nog te lezen' toegevoegd. Leuke tips.

    BeantwoordenVerwijderen