zondag 1 januari 2012

Gelezen in 2011, deel 2 : strips

Hier zijn ze dan, met een beetje vertraging (met dank aan een keelontsteking om u tegen te zeggen), de beste strips die ik in 2011 gelezen heb. Het zijn er 44 geworden, minder dan vorig jaar dus, maar er zaten er zeker tussen die de moeite van het lezen waard zijn!

1. Blauw is een warme kleur - Julie Maroh


Het leven van Clémentine verandert helemaal wanneer ze de blauwharige Emma leert kennen en een compleet coup de foudre beleeft. Een prachtig liefdesverhaal, waarin zeker niet beknibbeld wordt op dramatische toestanden. Debuutalbum van Julie Maroh en met reden de winnaar van de publieksprijs 2011 in Angoulême

2. Die Entdeckung der Currywurst - Isabel Kreitz


Ook in Duitsland worden strips gemaakt, al geraken die meestal niet buiten de Duitstalige grenzen.
Dit is er zo eentje. In deze strip wordt de ontstaansgeschiedenis van de curryworst - dé Duitse snack bij uitstek - uit de doeken gedaan. Gebaseerd op een roman, krijgen we hier een beeld van het naoorlogse Hamburg (zoals zoveel Duitse steden volledig platgebombardeerd na WOII) en hoe een eenzame vrouw op zoek gaat naar een beetje liefde.

3. Fables - Bill Willingham


Hedendaagse en/of eigenzinnige bewerkingen van die goede oude sprookjes kunnen altijd op redelijk wat krediet rekenen bij mij en deze Fables (reeds 2 delen in het Nederlands verschenen) zijn een goed voorbeeld van hoe dat nu juist moet: in een alternatief New York leven sprookjesfiguren - althans degenen die voor mensen kunnen doorgaan - gewoon tussen het gepeupel en proberen er hun brood te verdienen. De niet-mensachtigen leven op een "farm" buiten de stad en laten die nu net in opstand komen... 
Interessant leesvoer.

4. Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet - Jean Regnaud en Emile Bravo


Niets zo ontroerend als kindjes die moeten omgaan met verlies.
De moeder van de kleine Jean is verdwenen en hij en zijn broertje worden door een afstandelijke papa en een gouvernante opgevoed. Van zijn buurmeisje krijgt hij informatie van zijn mama: ze schrijft postkaarten naar het buurmeisje, die ze dan aan Jean moet voorlezen. Je voelt meteen waar dit naartoe gaat, maar het blijft een prachtig en ontroerend verhaal.

5. De onthoofde arenden - Patrice Pellerin en Jean-Charles Kraehn



Dit wordt meteen een aanprijzing voor een hele serie (ondertussen zijn er al 12 delen in het Nederlands verschenen).
De historische strip is nog lang niet dood, dat bewijst deze reeks over de jonge Hugo van Lusignan die zijn verloren geraakte erfenis komt claimen en daarna in de geschiedenis van middeleeuws Frankrijk verstrikt geraakt, om nog niet van zijn problemen met de 2 vrouwen in zijn leven te spreken.
Klassiek getekend (maw stijfjes en soms flets van kleur) is dit een strip die er telkens weer in slaagt mij het verhaal in te trekken. Chapeau!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten