woensdag 28 december 2011

Gelezen in 2011, deel 1 : boeken

Na de films is het tijd voor mijn lijstje van het beste leesvoer van 2011.

De boeken klokken dit jaar af op 30 - 4 daarvan waren in het Duits, 2 in het Engels en 2 waren jeugdboeken. Van die 30 zijn er toch zeker 8 die er uit springen, procentueel gezien niet slecht.

Maar dat zijn genoeg cijfertjes, een mens wil woordjes en prentjes, nietwaar?


1. Room - Emma Donoghue



Hierover deed ik al hysterisch genoeg in maart, niet echt nodig om er dus nog eens over door te bomen, maar ik had wél gelijk!

2. De intrede van Christus in Brussel - Dimitri Verhulst



Dit boekje (het telt maar 172 pagina's) bleek uiteindelijk zoveel meer dan wat de flaptekst beloofde: ja, de wereld werd een beetje mooier na de aankondiging dat Christus een bezoekje aan Brussel zou brengen, maar het boek is ook doorspekt met zo'n mooie zinnen dat het een feest was om die pareltjes te mogen lezen en smaken.

3. Rebecca - Daphne du Maurier


Een klassieker waarvan ik eerlijk gezegd blij ben dat ik hem nu pas gelezen heb. Vanaf de eerste iconische zin werd ik in het verhaal gezogen om er pas na een week terug uit te komen (dat was tijdens het filmfestival, ik had dus nog andere dingen te doen die 10 dagen).
De passie die uit het boek spreekt, de onzekerheid van de ik-figuur en de dreigende sfeer veroorzaakt door het personage van Mrs. Danvers maakten dit tot een leeservaring die ik nog niet dikwijls heb meegemaakt.
De Hitchcockverfilming - die trouwens integraal op Youtube te vinden is - heb ik ondertussen ook bekeken, maar verbleekt eerlijk gezegd bij het boek.

4. Herr Luna : je kleine vriend is terug - Pieter Gaudesaboos en Annick Lesage


Twee jaar geleden ontdekte ik het boekje Briek waar is de vogel? van Pieter Gaudesaboos en Annick Lesage. Hierin werd aan de hand van foto's en "overgeleverd" geluidsmateriaal het verhaal verteld van een Vlaams kindsterretje uit de jaren '60 en zijn vreemde verdwijning. Een kijk- en luisterervaring die meteen een plaatsje in mijn hart veroverde.
In dit boek leren we de rest van het verhaal kennen: de lezer gaat - met de begeleidende cd op de achtergrond - op zoek naar een bizar figuur die furore maakte in Berlijn in de jaren na het verdwijnen van Briek. Opnieuw (gemanipuleerde) foto's en een meeslepende cd die maken dat dit één van de beste dingen was die ik dit jaar gelezen heb.

5. Dag Vlaanderen! Hoe Walen écht leven en denken - Christophe Deborsu


Het boek van onze residente knuffel-Waal en in mijn ogen verplicht leesvoer voor elke Vlaming.
Ik heb hier bakken weetjes en eigenaardigheden (of toch niet) over Walen leren kennen én een inzicht gekregen in hoe het er aan de andere kant van de taalgrens aan toe gaat.
Vlot geschreven en met de nodige humor is dit een must-reed, wie had ooit gedacht dat een non-fictieboek een plaatsje op mijn leeslijst zou weten te veroveren?

6. De engelenmaker - Stefan Brijs



Met dit boek liep ik zo'n vijf jaar achter: het werd met bakken prijzen overladen, maar vond precies nooit zijn weg naar mijn stapel te lezen boeken. Tot ik het dit jaar niet meer kon aanzien, het me aanschafte en mezelf verplichtte het te lezen. Bravo voor die harde aanpak want het is gewoon een schitterend boek!
De openingsscène zet de toon: gefluister in een klein dorpje rond de terugkeer van een verloren gewaande zoon, mix daarbij een waanzinnige geleerde, monsterlijke kinderen en een sfeer die eerder aan 19e-eeuwse romans doet denken dan aan genmanipulatie in de jaren '80 en je hebt een recept voor succes.

7. Vadermoord - Amélie Nothomb



Een roman die er nog op de valreep is bijgekomen - hij is net een paar uur uit - en die me weer deed geloven in de schrijfkunsten van Amélie Nothomb. De afgelopen jaren konden haar boeken me nog nauwelijks bekoren, het leek alsof het niet meer klikte met de schrijfster die ik jaren tot mijn favoriete auteurs rekende, maar deze roman greep me van de eerste pagina en liet me niet meer los tot ik de volle 151 bladzijden (in grote druk dan nog) had uitgelezen.
Een meeslepend verhaal, ingenieus in elkaar gepuzzeld door (opnieuw) één van mijn favoriete auteurs.

8. Het diner - Herman Koch


En als afsluiter nog eventjes een open deur intrappen: Het diner van Herman Koch verdient zijn plaats hier dubbel en dik.
Het begint als een alledaags feit: twee koppels gaan samen op restaurant. Wat zich daarna ontwikkelt tart alle verbeelding en net als je denkt dat we het nu wel gehad hebben, komt er een nieuwe slag.
Een verontrustend goed geschreven boek.

2 opmerkingen:

  1. Ook "zomerhuis met zwembad" / Herman Koch is een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig dat je 'Dag Vlaanderen' ook opneemt, maar ik kan er volledig inkomen.

    'Kamer' van Emma Donoghue zit ook in mijn top-5 romans samen met 'De 100-jarige man die ...' van Jonasson, 'De branding' van Claudie Gallay, 'Haar naam was Sarah' van Tatiana De Rosnay en 'Liefde kent veertig regels...' van Elif Shafak.

    'Vadermoord' van Nothomb staat nu op mijn lijstje 'te lezen in 2012'. Ook Stefan Brijs met 'Post voor mevrouw Bromley'.

    http://www.librarything.com/catalog/annie1305

    BeantwoordenVerwijderen