In juni zat ik nog half te juichen dat ik 2 boeken gelezen had die ik bovendien de moeite vond.
Juli zal de annalen ingaan als de maand waarin ik 6 strips las en nul komma nul boeken - ik begon er wel in enkele, maar ze werden allemaal snel opzij gelegd.
Ik las gelukkig wel wat goeie strips die vier sterren kregen:
Dark Dragon Books, 2024
3 x 80 p.
Vertaald uit het Engels: Wonder Woman historia
Dit is de ontstaansgeschiedenis van de mythische amazones en ook hoe ze op het eiland Themyscira beland zijn:
De Griekse godinnen zijn niet meer gediend met het wangedrag van de goden en ze creëren de amazones: elke godin (ze zijn met 6) heeft haar eigen stam en na een tijdje komt er een zevende - sterfelijke - stam bij van menselijke amazones.
Zeus en de andere goden kunnen hier niet mee lachen en het komt uiteindelijk tot een oorlog...
Dit was een prachtig getekende minireeks met voor elk album een andere tekenaar waardoor vooral het eerste deel serieus in het oog sprong.
Wel een woord van waarschuwing: de titel is dan wel Wonder Woman historia maar Diana Prince komt zo goed als niet in het verhaal voor omdat het dus gaat over waar de amazones vandaan komen en zij er pas later bijkwam. Maar laat je dat niet afschrikken voor een schitterende strip!
Nog een viersterrenstrip:
De wachters van het Louvre - Jirō Taniguchi
Scratch Books, 2015
140 p.
Vertaald uit het Frans (oorspr. in het Japans): Les gardiens du Louvre
Het Louvre laat al een heel aantal jaren striptekenaars "iets" doen met hun museum - ttz een strip erover maken...
In 2014 werd in het Frans deze worp van de Japanner Taniguchi gepubliceerd, een hoogst persoonlijk document van de tijd waarin hij in Parijs nogal ziekjes het museum bezocht en de beelden en schilderijen voor hem tot leven kwamen.
Zijn reis door deze kunstgeschiedenis zal hem bovendien helpen om heel persoonlijke zaken te verwerken.
En dan nog eentje met 3 sterren die wat aandacht verdient:
Wendigo (Thorgal saga, 2) - Fred Duval / Corentin Rouge
Le Lombard, 2024
128 p.
Sinds vorig jaar is er een nieuwe spin-offreeks van Thorgal - verhalen geschreven en getekend door anderen (zoals dat ook al voor Robbedoes, Suske en Wiske, De Marsupilami... het geval is) - en tot nu toe zijn dat allebei degelijke albums gebleken.
Over het eerste deel - Vaarwel, Aaricia - schreef ik:
Supermooi getekend, maar kon de verwachtingen niet echt inlossen...
Het tweede deel is evenzeer prachtig getekend en had qua verhaal wel meer te bieden: na hun avonturen in het land Qâ ofte ergens in Zuid-Amerika (albums 9-13) zijn Thorgal, de hoogzwangere Aaricia en hun zoon Jolan per boot op terugweg naar Vikingland. Na een storm komen ze in Noord-Amerika terecht, niet ver van de Vikingnederzetting die er effectief geweest is - dat was in Canada - en ze beleven er wat avonturen met de inheemse bevolking.
Graag gelezen en eind augustus komt al het derde deel in deze reeks uit: Shaïgan. Toen ik die titel las, slaakte ik een klein kreetje want dát is de naam die Thorgal droeg toen hij met geheugenverlies de zeeën onveilig maakte als piraat met Kriss van Valnor - wat wil zeggen dat ze meer dan waarschijnlijk ook present zal zijn in deze strip! Ik weet weer wat kopen in augustus.
Dus ja, geen boeken gelezen en "slechts" 6 strips. Heb ik dan niets anders gelezen? Toch wel - en daar gaan we weer...
Ik ben in mijn eigen archief gedoken en vond daar een schat aan officiële Xena magazines - die ik nu van cover tot cover aan het lezen ben.
Aangezien deze verschenen toen de serie nog liep, is het met momenten echt grappig wat er in staat want ze wisten natuurlijk niet wat er nog ging gebeuren en soms zitten ze er met hun speculaties compleet naast.
Ik las de 4 magazines die door Topps gepubliceerd werden in 1997-1998 en hun special met Hercules erbij (bovenaan) en las al 13 nummers van het magazine dat daarna door Titan werd gepubliceerd (1999-2001).
Nog 10 te gaan en ik ben er door - enkel nr. 23 heb ik niet en kan ik niet aan een deftige prijs online vinden...
Ook mijn Xena comics collectie werd aangesproken en daar las ik deze van:
Ik heb het dus duidelijk voor de fotocovers... |
Uitschieter vond ik de Orpheus trilogy (4 sterren) en dan vooral door het tekenwerk dat mij nogal aan Sandman deed denken - en da's dus een pluspunt he.
Alles wat ik las in juli - nu ja "alles"... |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten