zaterdag 30 mei 2015

May wrap-up


De afgelopen maand heb ik heel wat tijd verspild aan het bekijken van Youtube-filmpjes waarin mensen de boeken bespreken die ze de afgelopen maand gelezen hebben (= de wrap-up).

Deze booktubers, zoals ze zichzelf noemen, blijken bulklezers te zijn, een soort waartoe ik mezelf niet reken, maar het idee op zich om elke maand op te lijsten wat je hebt gelezen, stond mij wel aan en ik ga proberen om dit op deze blog toe te passen aangezien ik het niet zie zitten om tegen een camera te praten.

In de maand mei las ik volgens Goodreads 16 boeken, een aantal waar ik eerlijk gezegd zelf versteld van sta, maar 12 daarvan waren strips, dus geen paniek als je zou denken dat ik niets anders doe dan lezen (tv is er ook nog...).

Vijf ervan kregen van mij vijf sterren, het is dan ook met het grootste plezier dat ik ze hier voorstel:

Rachel Rising, volume 1 : The shadow of death - Terry Moore


Sinds een paar jaar heb ik mij volledig op de Amerikaanse comics gestort. Ik lees geen superheldenverhalen, maar onder de graphic novels zijn werkelijk pareltjes te vinden.

Deze gaat over Rachel, een jongedame die ontwaakt in een ondiep graf in het bos, ze weet niet hoe ze daar gekomen is of wie haar vermoord heeft, want dood is ze wel degelijk...

Dit is geen zombieverhaal, want anders dan de grommende hersenvretende monsters, is zij helemaal bij bewustzijn en wil ze op zoek gaan naar wat er met haar gebeurd is.

Van Terry Moore probeerde ik eerder nog Strangers in Paradise te lezen, volgens velen zijn meesterwerk, maar dat kon ik niet echt smaken, van Rachel Rising daarentegen kan ik niet wachten om aan de volgende delen te beginnen!

Saga, boek 1 - Brian K. Vaughan



Ook deze komt uit de Amerikaanse graphic novelstal.

Saga gaat over twee aliens van twee verschillende met elkaar in oorlog zijnde rassen (eentje met horens en eentje met vleugels) die samen een kind krijgen (met horens én vleugels) en op de vlucht moeten slaan voor hun beide rassen en bij uitbreiding iedereen in het heelal.

Prachtig getekend met schitterende werelden en bomvol fantastische wezens, is Saga een lust voor het oog.

Dit eerste deel las ik in het Nederlands, maar omdat ik nogal ongeduldig van aard ben, kocht ik mij delen 1-4 (kwestie van de serie compleet te hebben) in het Engels. Deel 2 is ondertussen ook al in het Nederlands verschenen, maar ik heb nog niet kunnen verder lezen. Projectje voor in juni...

American Vampire, volume 5 - Scott Snyder


Nog een graphic novel en na de zombies en sciencefiction is het de beurt aan vampiers...

Deze is al het vijfde deel in de American Vampirereeks. Scott Snyder heeft met Skinner Sweet en zijn nakomelingen een heel eigen vampiersoort gecreëerd, zeer gewelddadig en soms heel griezelig, wat niet wegneemt dat ik iedere keer weer uitkijk naar een nieuw deel van deze schitterende reeks.

Hoewel...
Volume 6 kreeg van mij slechts 3 sterren, maar dat kwam vooral omdat dat deeltje een bundeling van losse verhalen met wel héél verschillende kwaliteit was.

Station Eleven - Emily St. John Mandel



Deze kwam toevallig in mijn handen en had ik de korte inhoud niet gelezen, het boek zou nooit mee naar huis gegaan zijn, de cover staat me namelijk helemaal niet aan, veel te chicklit-achtig...

Dat hert en de overgroeide stad komen trouwens nergens in het boek voor, aangezien mensen die de ramp (daar kom ik nog aan toe) overleefd hebben, zich helemaal niet in steden gaan vestigen omdat het daar veel te gevaarlijk is.

Er is dus een ramp gebeurd: de Georgische griep, die zowat 90% van de wereldbevolking heeft uitgeroeid. Elektriciteit is verdwenen, net als stromend water en alle moderne comfort. Overlevenden stichten kleine gemeenschappen in afgelegen plekken en de groep die in het boek gevolgd wordt, is een rondreizend theater- en muziekgezelschap dat deze dorpjes aandoet. Tussendoor wordt ook het levensverhaal verteld van een acteur die op scène stierf de avond dat de griepepidemie uitbrak.

Het opzet van het boek vond ik heel intrigerend: de wisselwerking tussen wat "vroeger" gebeurde (de acteur) en hoe het leven er "nu" uitziet (het theatergezelschap) vond ik heerlijk om te lezen.

Het boek zonder tekeningen - B.J. Novak


Over dit laatste boek deed vorig jaar op internet een filmpje de ronde waarin de auteur het voorleest aan een groep kinderen. Met alle hilariteit van dien.

Natuurlijk werd het boek in het Engels voorgelezen, aangezien de auteur Amerikaan is, maar het bestaat nu ook - eindelijk - in het Nederlands.

Het blijft een ongezien leuk boek, hoewel sommige vertalingen akelig Nederlands aandoen, maar daar pas je als voorlezer natuurlijk zelf een mouw aan...

En ja, het is een boek dat móet voorgelezen worden, en liefst nog door iemand die zich helemaal laat gaan in het verhaal om kinderen optimaal te laten genieten, Wim Helsen heeft in ieder geval al het goede voorbeeld gegeven.


Van de overige 11 boeken die ik las, is De kooi van Josh Malerman zeker nog het vermelden waard, een post-apocalyptische thriller - ik begin langzaam een thema in mijn leesgedrag te vermoeden - waar mensen bang zijn om naar buiten te kijken omdat degenen die "iets" zien, compleet gek worden en zelfmoord plegen, het liefste nog door zoveel mogelijk anderen met zich mee de dood in te sleuren. Wat dat iets is, wordt nooit duidelijk, maar spannend is het boek zeker en ik heb er een paar nachtjes slaap voor gelaten omdat ik moest weten hoe het afliep...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten