maandag 6 april 2015

Op avontuur met de Originalbox van Hello Fresh


Wie mij kent, weet dat er geen keukenprinses verloren gegaan is aan mij...
Ik HAAT koken, het is een bezigheid die ik een totale tijdverspilling vind en ik heb steeds het gevoel als ik over de kookpotten hang, dat ik wel 100 andere, meer interessante dingen zou kunnen doen.
Komt daar nog bij: al die afwas die je moet doen achteraf - ik heb geen afwasmachine voor wie zich dat zou afvragen - dit weegt totaal niet op tegen het op 10 minuten opeten van het klaargemaakte gerecht!

Maar diepvriesmaaltijden en ready-to-eat dingen uit de supermarkt beginnen na een tijdje ook te vervelen en daarom was ik bereid om eens iets nieuws te proberen: op tv kan je tegenwoordig in elk reclameblok Hello Fresh voorbij zien komen, een service die de ingrediënten van maaltijden tot aan jouw deur levert, met bijhorende recepten.



Eigenlijk moet je bij Hello Fresh een abonnement nemen op een box (Original of Veggie) zodat je elke week een doos met ingrediënten op jouw dorpel vindt. Maar voor wie het gewoon eens wil uitproberen, hebben ze ook de Proefbox en die heb ik mij besteld.

Nu heb je een aantal mogelijkheden: je kan bestellen van 1 tot 6 personen (wat voor een doos dat is, kan ik mij nauwelijks voorstellen, die voor 1 persoon was al gigantisch...) en voor 3 of 5 dagen.

Ik ging meteen voor de 5 dagendoos voor 1 persoon, kwestie van voldoende materiaal te hebben om over te schrijven. Bij de proefbox kost deze formule 49.00€, als je een abonnement neemt, is het elke week 46.00€.

Je kan ook aangeven wanneer de box geleverd moet worden: op maandag of dinsdag ergens tussen 16.30u en 22.30u. Na het bestellen kreeg ik al gauw een mailtje dat mijn box zou geleverd worden op dinsdag om 18.45u, met een mogelijk uur verschil in levertijd.
En het moest ook lukken: ik kreeg op dinsdag om 17.30u telefoon van de dierenarts dat ik om de oogdruppels van mijn kat kon komen en toen ik een kwartier later terug thuis kwam (de dierenarts zit hier zowat om de hoek), stond de doos al te blinken in de inkomhal van het appartementsgebouw. Geen bestelbusje van Hello Fresh gezien m.a.w. maar alles zat er netjes in.

Zowat de hele inhoud van de box op een hoop...
De bijgeleverde recepten
 Ik kon er dus meteen aan beginnen. Op de folder stond ook dat je de volgorde van recepten moest aanhouden omwille van de houdbaarheid van sommige producten. Wie ben ik dan om daar tegenin te gaan?

Het eerste recept dat op mijn bord belandde werd Gevulde kiprolletjes met bospaddenstoelenpesto, krieltjes en salade.



Op de receptkaart stond als tip De salade krijgt een frisse smaak door de appel, komkommer en bosui.
Probleem: ik eet geen komkommer. Ik vind dat zowat de smerigste groente ooit, dus die heb ik er maar uit gelaten, de komkommer heeft ondertussen een nieuwe thuis gevonden bij mijn zus en het slaatje was evengoed "fris" zonder die horror.

Ik ben waarschijnlijk ook een beetje in de fout gegaan bij de kip doordat ik ze niet had doorgesneden vooraleer ik de filet vulde met de paddestoelenpesto, maar het heeft toch gesmaakt.

Nadeel aan dit gerecht: de hoeveelheid aan pannen en kommen die je moet gebruiken...

Waardering: 4/5

Op woensdag werd het Orzo met kabeljauw, prei en champignons.


Ik had nog nooit van orzo gehoord, blijkt dat rijstvormige pasta te zijn, zoals je wel eens bij de Griek op je bord kan krijgen, totaal onbekend was het eigenlijk niet.

En vis eet ik echt bijna nooit thuis omdat ik niet weet wat ik er mee moet aanvangen, het lijkt me zoveel moeilijker dan bij vlees om het juist te krijgen en het was dus met enige terughoudendheid dat ik aan dit recept begon. Maar alles verliep perfect en het was verrassend lekker!

Hier ook: veel te veel afwas.

Waardering: 4/5

Donderdag at ik Oosterse biefstukpuntjes met udonnoedels en paksoi.


Weerom: wat zijn udonnoedels? Dat bleek een soort dikke pasta te zijn, wel van Japanse oorsprong, maar gewoon gemaakt met tarwe, dus geen rijstnoedels.

Paksoi had ik ook nog nooit gegeten maar ik kende het wel: Jeroen Meus gebruikt het met regelmaat in zijn Dagelijkse kost en het bleek minder gruwelijk dan op het eerste gezicht gedacht.

Nog een probleem voor mij was de rode peper: die stond op de ingrediëntenlijst maar er werd nergens in het recept vermeld wanneer die in de pan moest. Ik heb die er dus ergens halverwege in geflikkerd en dat bleek een goeie keuze te zijn.

Groot voordeel: je hebt enkel een wok nodig voor dit gerecht, makkelijk weinig opkuis achteraf!

Waardering: 3,5/5

Vrijdag werden het Platbroodpizza's met groenten en oude kaas.


Ik besef dat ze afwisseling in de recepten willen steken, maar 2 van de 5 gerechten vegetarisch maken, is echt wat veel. Ik vind vegetarisme en vooral vegetariërs de moderne fundamentalisten, niet qua godsdienst (bij sommigen zou je wel kunnen gaan twijfelen), maar qua voedsel en hoewel het soms lekker kan zijn, probeer ik de vegetarische keuken zoveel mogelijk te vermijden.
Er lagen nog spekblokjes in mijn koelkast en die heb ik gebruikt om deze groentenpizza's een beetje te pimpen.

Dit gezegd zijnde, was het gerecht super simpel om klaar te maken, de platbroden waren meegeleverd, de groenten moesten enkel versneden en verdeeld worden over de broden en voor de rest: gewoon je oven aanzetten, dus GEEN AFWAS!

Alleen al daarvoor verdient dit gerecht een punt meer.

Waardering: 4/5

Op zaterdag had ik geen zin in koken, daardoor werd de laatste maaltijd naar zondagmiddag verschoven en dat werd Couscous met gegrilde groenten en feta.

Deze foto werd overdag genomen, de andere 's avonds met kunstlicht
Vegetarisch recept nummer twee van de week en hier ben ik braaf geweest: ik heb het klaargemaakt zoals beschreven op de receptenkaart.

Het snijden van de groenten nam nogal wat tijd in beslag maar daartegenover staat dat alles in dezelfde wok gebakken wordt en je de couscous er ook nog bij kiepert eens die klaar is. Niets dan voordelen afwasgewijs en dit gerecht heeft mij echt verrast: het bleek zowaar het lekkerste van de hele week te zijn!

Waardering: 4,5/5

Voordelen van de Hello Fresh:

- je moet niet zelf beginnen verzinnen wat je gaat eten de komende week
- de boodschappen worden voor jou gedaan, dus ook geen trip naar de winkel
- de recepten zijn klaar en duidelijk en goed te volgen
- elk gerecht is voor 1 maaltijd, geen 2 dagen na elkaar hetzelfde eten (zoals gebeurt als ik van nul zelf eens kook)
- het zijn echt ruime porties, grote eters hebben er zeker genoeg mee
- de producten zijn vers
- het zijn lekkere recepten
- het zijn gezonde recepten

Nadelen van Hello Fresh:

- 5 maaltijden is echt wel veel om zelf te koken vind ik, ik zou gaan voor de 3 dagenformule als ik een abonnement neem
- het is een Nederlands concept (ttz voor Vlaanderen gebruiken ze de Nederlandse receptenkaarten) en dat blijkt uit de termen die ze gebruiken, ik weet nog altijd niet wat een "hapjespan" is en blijkbaar is een "pan met deksel" - initiële paniek want ik héb geen pan waar een deksel bij hoort - een kom met deksel, enige spraakverwarring kan dus jouw deel zijn
- de kooktijden op de receptenkaarten voor de groenten zijn veel te kort: je krijgt van die beetgare dingen op je bord die nog knappen in de mond en dat heb ik dus écht niet graag. Gelukkig kan een mens zich aanpassen en liet ik de groenten vanaf het tweede recept wat langer in de pan om het knapperige er uit te krijgen
- 2 van de 5 maaltijden zijn vegetarisch, ik kies liever zelf of ik vegetarisch eet én ze bieden al een veggiebox aan, niet nodig om de mensen die een originalbox afnemen ook nog vegetarische gerechten voor te schotelen
- je moet wat basisingrediënten (boter, olijfolie, peper, zout...) zelf voorzien, maar sinds wanneer is witte balsamicoazijn "basis"? Ik ben er speciaal voor naar de winkel moeten lopen en heb er nog serieus naar moeten zoeken ook...

Al bij al vind ik Hello Fresh een mooie formule, zeker voor mensen die er alleen voor staan en die eens iets anders willen eten dan voorverpakte maaltijden uit de Delhaize. Je leert nieuwe ingrediënten kennen en sommige van de gerechten zal ik zeker nog eens klaarmaken in de toekomst.

Experiment geslaagd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten