zondag 29 november 2015

November wrap-up


Goodreads vertelt me dat ik in november 16 items aan mijn gelezen lijst heb toegevoegd.

Hiervan waren er slechts 2 een boek (weinig dat ik gelezen heb afgelopen maand!) en de rest waren strips.

Het merendeel kreeg drie of vier sterren, eentje zelfs twee en 1 strip kreeg van mij vijf sterren, en wordt dan ook mijn boek van de maand.

"Boek?", zeg je? Jawel, want deze graphic novel heeft maar liefst 272 paginas:

Nimona - Noelle Stevenson

Deze kocht ik een aantal maanden geleden via internet (over dat debacle gaan we het niet meer hebben) omdat de strip overal zo goed werd aangeprezen.

Nimona, die van gedaante kan wisselen (een haai met borstjes was nog nooit zo grappig), biedt zich bij Lord Ballister Blackheart aan als sidekick, iets waar hij helemaal niet om gevraagd heeft. Ze blijkt dan ook nog een pak bloeddorstiger dan haar baas en hij moet haar meermaals intomen in haar enthousiasme om hem in zijn evil plannetjes te volgen...

Begonnen als een webcomic, is dit in no time uitgegroeid tot één van de meest geprezen graphic novels van het jaar en met reden: het is grappig, spannend en je wil meer, zelfs al is het een afgerond verhaal.

Auteur van dit juweeltje is Noelle Stevenson, die ook de scenario's van Lumberjanes schrijft (die andere "feministische" comic - gewoon omdat er enkel vrouwen aan het roer staan - die supergoed ontvangen werd), ze mag nog zo'n dingen de wereld in sturen van mij.

Hilda (4 delen) - Luke Pearson

Deze stripreeks voor kinderen (volwassenen kunnen er ook van genieten hoor!) gaat over het meisje Hilda dat in een soort droomwereld leeft waarin trollen, geesten, reuzen etc. werkelijkheid zijn. Luke Pearson haalde zwaar de mosterd bij Noorse mythologie en goot er nog een eigen sausje over. De avonturen van Hilda zijn magisch, maar daarom niet minder geloofwaardig.

Mooi!

De kroon van de Tearling - Erika Johansen


Hier heb ik heel lang op moeten wachten - voornamelijk boeken uit de bibliotheek lezen, heeft dit effect - maar toen ik het boek eindelijk te pakken had, las ik het in één week uit. Het was dat ik ook nog moest slapen of het was wel sneller uit geweest...

Kelsea (stomme naam, maar vertaald uit het Engels, dus hey...) groeit afgesloten van de wereld op bij pleegouders. Op haar 19de verjaardag komt de koninklijke garde haar halen want zij wordt de nieuwe koningin van de Tearling...
In de tijd dat ze beschut in het bos opgroeide, is haar koninkrijk onder haar oom, de regent, naar de haaien gegaan. De Rode Koningin uit het naburige Mortmesne heeft het land in haar greep en eist honderden slaven per maand. Het eerste wat Kelsea doet als ze in de hoofdstad aankomt, is deze slavenkaravaan een halt toeroepen. Maar ze zit op dat moment nog niet op haar troon en daar geraken heeft heel wat voeten in de aarde en ook de Rode Koningin zal actie ondernemen...

Dit boek is heel meeslepend geschreven en hoewel ik niet echt van fantasy in boekvorm hou (in films en op tv: kom maar op, maar neergeschreven is andere koek), kon ik niet snel genoeg vorderen.

Nu is het wachten op de vertaling van The invasion of the Tearling, het vervolg waarin de Rode Koningin de Tearling binnenvalt om af te rekenen met Kelsea.

De waarheid is een koe - David Duchovny

Wat een verrassing was dit! De realiteit haalt de fictie in, want David Duchovny, die schrijver Hank Moody speelde in Californication, heeft zelf een boek geschreven.

Natuurlijk zal "den David" voor mij voor eeuwig en drie dagen Mulder van The X-Files blijven (er komt zelfs een nieuw seizoen aan in 2016, we zijn lichtjes excited!) en ik hoopte dat zijn schrijfsels iets minder pikant zouden zijn dan die van zijn personage Hank, de Amerikaanse Herman Brusselmans. Vrees ongegrond want "De waarheid is een koe" (Holy cow in het Engels) is een allegorisch verhaal geworden waarin een koe, een varken en een kalkoen hun boerderij verlaten omdat ze niet willen opgegeten worden.
Een hilarisch en surrealistisch verhaal begint.

Ik heb er van genoten, zoveel is zeker.

Boxers - Gene Luen Yang
Saints - Gene Luen Yang

Deze twee graphic novels vormen één groot geheel over de boxeropstand in China eind 19de eeuw.

In Boxers volgen we Little Bao die China wil helpen bevrijden van de foreign devils (= de Europeanen) en de secondary devils (= Chinese christenen) en daarom een leger boeren opleidt in kung fu om de buitenlandse soldaten te bestrijden.

In Saints wordt het verhaal van Vibiana verteld, een Chinees meisje dat niet eens een deftige naam kreeg van haar familie (Fourgirl, omdat ze het vierde meisje was en met de dood wordt geassocieerd aangezien het woord voor vier en dood in het Chinees bijna hetzelfde is), maar in het christendom een eigen naam en identiteit krijgt en door Jeanne d'Arc in visioenen met raad wordt bijgestaan.

Je kan ze los van elkaar lezen, maar ideaal is het om met Boxers te beginnen omdat op het einde van Saints de twee netjes samenkomen.

Gene Luen Yang tekende en schreef trouwens ook mijn boek van vorige maand: American born chinese. Hopelijk gaat hij nog een lange carrière tegemoet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten